Srečen otrok je tisti, ki se igra pustolovske igre

Srečen otrok je tisti, ki se igra pustolovske igre

Nova raziskava je pokazala, da otroci, ki preživijo več časa s pustolovskim igranjem, imajo manj simptomov anksioznosti in depresije in so bili srečnejši, med prvim zaprtjem zaradi covida-19.

Študija, ki jo je vodila Univerza v Exeterju, je vprašala starše, kako pogosto se njihovi otroci ukvarjajo z igro, ki je "vznemirljiva in razburljiva", kjer lahko občutijo nekaj strahu in negotovosti.

Študija, objavljena v Child Psychiatry and Human Development, prihaja v času, ko imajo današnji otroci manj priložnosti za pustolovsko igro brez nadzora odraslih, kot je plezanje po drevesih, vožnja s kolesom, skakanje z visokih površin ali igranje nekje, kjer starši niso poleg. Študija je skušala preveriti teorije, da pustolovska igra ponuja učne priložnosti, ki pomagajo graditi odpornost pri otrocih in s tem pomagajo preprečevati težave z duševnim zdravjem.

S financiranjem štipendije UKRI Future Leaders Fellowship je raziskovalna skupina anketirala skoraj 2500 staršev otrok, starih od 5 do 11 let. Starši so izpolnjevali vprašanja o igri svojih otrok, njihovem splošnem duševnem zdravju (pred covidom) in razpoloženju med prvim zaprtjem zaradi Covid-19.

Raziskavo so izvedli z dvema skupinama staršev: skupino 427 staršev, ki živijo na Severnem Irskem, in nacionalno reprezentativno skupino 1919 staršev, ki živijo v Veliki Britaniji (Anglija, Wales in Škotska).

Raziskovalci so ugotovili, da imajo otroci, ki se več časa igrajo zunaj, manj "ponotranjenih težav" - označenih kot anksioznost in depresija. Tudi ti otroci so bili med prvim zaprtjem bolj pozitivni.

Učinki so bili razmeroma majhni, kot bi bilo pričakovati glede na vrsto dejavnikov, ki vplivajo na duševno zdravje otrok. Vendar so bili rezultati dosledni tudi po tem, ko so raziskovalci upoštevali širok razpon demografskih spremenljivk, vključno s spolom otroka, starostjo, statusom zaposlitve staršev itd. in duševnim zdravjem staršev. Študija v skupini iz Velike Britanije je tudi pokazala, da je bil učinek izrazitejši pri otrocih iz družin z nižjimi dohodki kot pri tistih, ki odraščajo v gospodinjstvih z višjimi dohodki.

Helen Dodd, profesorica otroške psihologije na Univerzi v Exeterju, ki je vodila študijo, je dejala: "Bolj kot kdaj koli prej smo zaskrbljeni zaradi duševnega zdravja otrok in naše ugotovitve kažejo, da bi lahko pomagali zaščititi duševno zdravje otrok tako, da jim zagotovimo veliko možnosti za pustolovsko igro. To je resnično pozitivno, saj je igra za otroke brezplačna, instinktivna in koristna, na voljo je vsem in ne zahteva posebnih veščin. Zdaj moramo nujno vlagati in varovati naravne prostore, dobro oblikovane parke in pustolovska igrišča, za podporo duševnemu zdravju naših otrok."

 

Primeri pustolovskih dejavnosti, ki ne stanejo nič, so:

  • Sprehod z baklami v temi
  • Raziskovanje gozdov: sam ali s prijateljem
  • Kampiranje čez noč
  • Plavanje ali veslanje v reki ali jezeru
  • Skakanje z gugalnice
  • Preizkušanje novih veščin na rolki, rolerjih ali kolesu
  • Ustvarjanje prog z ovirami znotraj ali zunaj
Nazaj na blog

Pusti komentar