Igra na prostem izboljša uspeh

Igra na prostem izboljša uspeh

Kampanije za spodbujanje telesne dejavnosti in zmanjševanje debelosti med otroki, bi se morale bolj osredotočati na aktivno igro na prostem, ugotavlja študija, ki so jo izvedli na Univerzi Strathclyde.

Poročilo Active Healthy kids Scotland Report Card 2016, je pokazalo, da so stopnje telesne dejavnosti otrok še vedno precej pod priporočenimi ravnmi.

Nasprotno pa pred ekrani še vedno preživijo več časa od priporočenega, kar je največ dve prosti uri na dan.

Raziskovalci so predlagali, da bi morale strategije za spodbujanje telesne dejavnosti in skrajšanje časa preživetega pred zaslonom, dati večji poudarek aktivnim igram na prostem, kar bi otroci potencialno lahko počeli 365 dni na leto.

Poročilo za leto 2016 z naslovom ´Odklopi in se igraj´ je pripravila Univerza Strathclyde skupaj z Univerzo Aberdeen.

Študijo je vodil profesor John Reilly s Strathclydove šole za psihološke znanosti in zdravje. Rekel je: "Količina časa, ki ga otroci preživijo pred zasloni, že vrsto let vpliva na njihovo dobro počutje. Priljubljenost računalniških iger in pojav interneta, pametnih telefonov in družbenih medijev so še dodatno prispevali k temu problemu.

"Pravzaprav čas, ki ga preživijo za zasloni – veliko več, kot je priporočljivo – škoduje njihovemu zdravju in akademskim dosežkom.

"Igra koristi otrokom, saj jim pomaga pri socialnem in čustvenem razvoju, zato bi spodbujanje aktivne igre na prostem imelo veliko koristi poleg izboljšanja telesne dejavnosti, izboljšanja akademskih dosežkov in zmanjšanja debelosti."

O idejah o igri na prostem- predvsem v poletnih mesecih, smo pisali tudi že na našem blogu.

Nazaj na blog

Pusti komentar