10 idej za igro na prostem poleti

10 idej za igro na prostem poleti

Zabavne in enostavne aktivnosti za otroke na prostem

Poletje nam omogoča veliko priložnosti za igro na prostem- vse je tako enostavno

  1. Raj za vile in dinozavre

Vsi otroci imajo veliko malih igrač kot so lutke, dinozavri, lego pajacki in igračke iz čokoladnega jajčka Kinder Jajček. Vajeni smo, da se otroci s tovrstnimi igračami igrajo notri, ampak zakaj jih ne odnesemo ven?

Poiščite skalo, štor ali podrto drevo z luknjicami in hitro bo nastalo mesto v malem.

  1. Poišči različne rože in naredi herbarij

Poletni travnik poln cvetočih rož je nekaj najlepšega kar vidi naše oko. Žal je tako, da je pisanih cvetočih travnikov vedno manj (zaradi načina kmetijstva) in otroško oko opazuje vse barve, oblike in vonjave (pogosto tudi neprijetne), ki jih ponujajo rože, je preprosto začudeno.

Lepoto rož ohranimo tudi s tehniko prešanja rož (flower pressing) in izdelamo naš lasten herbarij. Pripomoček za izdelavo herbarija najdete tukaj.

  1. Pobarvaj kamne

Polni predali fumastrov, temper, vodenk in akrilnih barv- zakaj jih ne bi porabili za barvanje kamnov? Naj tokrat otrokov slikarski pripomoček ne bo bel list papirja, ampak gladki kamni različnih velikosti. Nanj narišite nekaj zanimivega in spodbudnega, ki bo polepšalo dan tudi sosedom.

  1. Časovna kapsula

Skriti zaklad za našega otroka, ko bo odrasel. Trik, ki bo mišljenje otroka popeljal na drugi nivo- razmišljal bo o tem kakšen bo, ko bo odrasel.

Za izdelavo časovne kapsule potrebujete kovinsko ali stekleno posodo v katero skupaj z otrokom daste stvari, ki ga bodo razveselile kot odraslega. Priporočamo vam, da jih zavijete še v plastično vrečko, da je neprepustna pred zunanjimi vplivi.

Odsvetujemo vam, da zakopljete otrokove najljubše stvari, saj je veliko možnosti, da boste morali tik pred spanjem odkopati stvari, česar pa res ne želite.

  1. Naredi parfum iz rož

Izdelava parfumov je lahko tako zelo zabavna in enostavna! Otroci so prepričani, da če daš nekaj rož v vodo, da bo postal ravno tak parfum kot ga ima mama na polici v kopalnici.

Seveda, žal ni tako- a kljub vsemu, takšna igra z rožami, zelišči in vodo, otroka zamoti za nekaj ur- za igro pa potrebuje le nekaj skodelic (lahko tudi plastičnih lončkov od namazov, jogurtov…), vode in zelenja.

Piko na I boste naredili, če imate slučajno kakšno eterično olje, ki ga boste naskrivaj kapnili v parfumsko vodo- otrok bo res zažarel, saj bo mislil, da je postal pravi parfumar iz Pariza.

  1. Piknik košara in opazovanje zvezd

Kako pogosto otrok vidi nebo polno zvezd? Ponavadi se to zgodi le na morju, preostal del leta pasmo ob večerih že v doma in se pripravljamo na spanje. Presenetite svojega otroka (pa tudi partnerja)- vzemite košarko, otrokov najljubši sok, kakšen prigrizek (ali celo pico), ne pozabite na odejo in pravljičen večer je zagotovljen.

  1. Papirnata letala

Kljub digitalizaciji, pri nas ostaja še vedno en velik kup odpadnega papirja. Mi mu pravimo kar »šmir papir«. :D Bel papir, na katerem so natisnjene informacije, ki jih ne potrebujemo več, je prav, da pred recikliranjem, opravi še častno nalogo- postane letalo ali raketa. :D

Nisem več prepričana, da otroci še delajo papirnata letala v šoli (vem vem, duh ekonomičnosti in zelenega mišljenja je prisoten povsod), ampak res dober občutek je, ko zložiš letalo, ki leti reeeeees daleč.

Ste že malo iz vaje, kako zložiti pa papir, da bo raketa letela? Tukaj najdete navodila.

  1. Ladjice iz naplavljenjega lesa

Iz naplavljenega lesa, ki ga najdemo ob jezerih in rekah, lahko zelo enostavno naredimo ladjice in različne čolničke. Naberemo še nekaj vejic in listov, ki nam služijo kot jadra ali pa smo dekoracija. S pomočjo ladjic se otroci učijo tudi plovnosti in razmišljajo o tem, zakaj določena ladjica lepo pluje, druga pa se kar potopi.

Če vam ni všeč ideja o potapljanju ladjic, je naplavljen les tudi zelo lep kos, ki prikliči morski pridih na vaš poletni balkon. Otroku dajte kos lesa, barve v rdeči, svetlo in temno modi barvi ter beli in ustvari bo unikatno dekoracijo.

  1. Risanje s kredo

Ljudje, ki živijo v mestu, imajo vsaj to prednost, da je asfalta in površin za risanje s kredo res na pretek. Napišite kaj vzpodbudnega na tla, ki bo nasmejalo tudi mimoidoče.

  1. Opazovanje kresničk

Ali niso kresničke čarobne živali? S svojo svetlečo ritko nas presenetijo na večernem sprehodu in fascinirajo še odrasle, kaj šele otroke?

Če boste otroku rekli, da mu zvečer pokažete zares nekaj čarobnega, bo cel dan zelo neučakan in ko bo videl lučke, ki svetijo v temi, bo verjel v magična bitja.

Kresničke se pojavijo tik pred začetkom počitnic in njihovo obdobje svetenja traja le nekje le 10 dni.

 

Kaj ni zanimivo, da aktivnosti lahko počnete z otroci ne glede na to, ali so stari 3 leta ali trinajst? Nad kresničkami smo vedno fascinirani, voda pa predstavlja neizmerno veliko priložnosti za igro.

Nazaj na blog

Pusti komentar